Karnevalske fritule

U primorskim krajevima postoji jedna duga i značajna tradicija zvonačara i poklada.

karnevalske1

To je vrijeme pred buđenje proljeća, kada si i stari mladi daju malo oduška u poigravanju sa stvarnošću, prilikom čega se simbolički nova, nadolazeća godina čisti od zla paljenjem pusta. Zakrabuljeni zvončari straše zle duhove zime, djeca se pretvaraju u svoje super-junake i ne plaše se čudovišta ispod kreveta. Ja baš nisam za maškare, ali volim promatrati tradiciju i običaje pomoću kojih vam stanovništvo tako puno govori o sebi i o svojim strahovima i željama. I ja sudjelujem, naravno, na moj način. Za šarene dane poklade, širi se opet miris rakije i kuhanog vina. Uz njih, idealno idu divne, mirisne, savršeno okrugle fritulice!

  • 20 žlica glatkog brašna
  • 5 žlica šećera (ja koristim svoj vanilin)
  • 1/2 žličice soli
  • 1 p.p.
  • 400 ml jogurta (ja koristim iz Lidla onaj pilos od 400 za sve)
  • 0.5 dcl ruma
  • 2 jaja

Odvojite 20 žlica brašna, dodajte im 1 p.p., 5 žlica šećera (ja radim svoj vanilin šećer, pa u kolače stavljam njega. Jednostavno je, svako put kada potrošite jednu mahunu vanilije, dodajte ju u jednu poveću teglu sa šećerom i čuvajte zatvorenu)

Ako nemate, stavite obični šećer, a njemu možete dodati vanilin po želji. Dodajte i pola žličice soli.

Dodajte jaja, rum i jogurt. Možete dodati i limunovu koricu. Možda se čini mnogo ruma, ali ja volim tu aromu. Od alkohola svakako mnogo ne ostane nakon prženja. Miješajte žlicom ili kuhačom, polako, u krug.

Zagrijete ulje na nižoj temperaturi u dubokoj posudi u kojoj ima dovoljno mjesta. Smjesa će biti vrlo ljepljiva i ne jako gusta. Malo mekša od smjese za pogaču npr. Prije nego krenete na prženje, najprije isprobajte jedan kako bi provjerili je li vam ulje taman. Fritulice se uglavnom same okreću, ali možete im i pomoći. Kad budufino rumene, izvadite jednu i provjerite je li dovoljno pečena. Prilagodite vatru ako je izvana rumena, a iznutra pečena – dolijte ulja ili smanjite vatru i pecite dulje.

karnevalske2

Kada vadite fritule, odlažite ih na papir kako bi on upio višak ulja. Fritule možete valjati u smeđi šećer s cimetom, posut šećerom u prahu ili poslužiti uz karamel sos. Uživajte u fritulicama koje vesele i mališane, ali i nas odrasle!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s