Oda Proljeću I. – The Fritaja od Šparoga

Kad procvatu behari…niknu vesele i rasplesane tratinčice, narastu gizdavi damski božuri u svojoj okrugloj ružičastoj punini, a sitni ptičji cvrkut zaigrano doleprša do vaše kuhinje, znate da je vrijeme proljeća stiglo. I dužni ste mu posvetiti pažnju i odati počast njegovim najljepšim plodovima. Možete krenuti u male svakodnevne šetnje nakon posla/ili tužnog “bezposla” u otužnoj hrvatskoj stvarnosti i uživati u raspjevanoj prirodi i malim čudima koja vam se odigravaju pred nosom, a za koja uglavnom nemate vremena.

sparoge1

Ja sam veliki štovatelj ljeta. Volim te ekstremne temperature, more, sunce, stotine vrsta razigranog voća i povrća koje me oduševljava svojim bojama i oblicima, volim to obilje i snagu ljeta, naprosto, to je moje godišnje doba. Ali volim čaroliju svakog od njih. Oduševljava me kada izađemu dvorište i vidim kako se trešnja rascvjetala poput sretne mladenke, a kako je kivi, koji je do jučer izgledao očajno kao da nikad više ništa na njemu neće niknuti, opet počeo dobivati zelene listove i smiješiti se suncu…i praviti hlad za ljeto. Jer, proljeće je idealno za čitanje knjiga na suncu, ali ljeti nam ipak dobro dođe kakav zaklon.Dobro bi mi došla jedna ona stolica za ljuljanje kakvu su imale stare gospođe u romanima Agathe Christie…tako da ju mogu premještati ovisno o vremenskim prilikama. Svaki dan si odvojim jedan dio dana za čitanje (upravo sam završila s Velikim Gatsbyjem, napokon, ja kao veliki ljubitelj ludih dvadesetih nisam si to smjela dopustiti da tako dugo odgađam čitanje tog bisera poslijeratnog vremena…naravno, progutala sam ga u dva poslijepodneva, lješkareći u proljetno-zimskom puloveru, dok se Delboy sunčao ispod mene). Iskoristila sam slobodno vrijeme i da napravim koju fotku malog ljepotana iz “zločinačke organizacije”, dok je uzimao kratki predah od svojih nestašnih pohoda. Del s puno ponosa nosi to svoje neobično ime. Ostatak vremena, kada ste jako zaposleni, odvajate na pomno kuhanje i slikanje hrane. Anthony Bourdain, je nekidan rekao kako u New Yorku više ne smiješ ni pokušavati staviti zalogaj u usta dok nisi fotografirao to na što si se upravo namjerio…zato, pazite, nemojte se zaletavati dok ne čujete blistavo škljoc, škljoc nad tanjurom.

Ovo naše mediteransko proljeće, srećom ima nekoliko kraljeva i kraljica, koji su dostupni isključivo samo u to određeno, kratko vrijeme, kako to obično s plemstvom biva. A najtradicionalniji način pripremanja kraljice proljeća je svakako fritaja!

sparoge3

Izuzev toga da bi bilo dobro da malo vježbate mišiće dok berete šparoge po šumi, ako se ne bojite zmija, samo spravljanje ovog jela i brzo i jednostavno, a izuzetno zdravo. Ovoj vitičastoj ljepotici šume pridaju se svakojaka svojstva, od afrodizijačkog pa do diuretičkog, nalazi se na svakom stolu za zdravlje i ljepotu, a sigurno je da je vrlo bogata brojnim mineralima i vitaminima poput kalija, kalcija i magnezija, folatima, vitamina C i B6 i brojnim drugim brojkama i slovima koje čine dobro našem zdravlju. Osim toga, šparoge se mogu i zasaditi, te nabaviti na boljim tržnicama (oboje se odnosi i na divlje, tanke i pitome, debele šparoge). Čiste se isto tako jednako, lomite ih dok ne dođete do donjeg, tvrdog dijela, koji nije jestiv, ali ga možete upotrijebiti za finu juhicu. Prokuhajte najprije očišćene i oprane šparoge vrlo kratko (minutu) u vodi. Izvadite ih i prelijte hladnom vodom i pustite da se ocijede. U istu vodu možete staviti i korijene, kuhati ih kratko, a zatim izvaditi i baciti, a saučuvati temeljac za juhu. Za juhu rastopite maslac i dodajte mu 3 žlice brašna te mlijeko, kao da radite bešamel. Dodajte tome sol i papar te temeljac od šparoga, promiješajte i kuhajte još 15ak min, a zatim dodajte još pet minuta i šparoge te koji režanj češnjaka. Juhu možete i ne morate izmiksati štapnim mikserom. Inače, šparoge koje ste blanširali i ohladili možete tako i zalediti, kao i sam temeljac. Jedan dio svakako odvojite i sačuvajte i napravite jednu pravu zlatnu proljetnu fritaju! Za nju Vam je potrebno:

svežanj divljih šparoga

200 gr fine šunke

100 gr ementalera/gaude

5 jaja

sol, češnjak u prahu,  kurkuma i čili (opcionalno)

sparogefrit2

Na tavicu dodajte malo maslaca ili ulja, a zatim par minuta pirjajte u tavici očišćene šparoge. Dodajte im na sitno nasjeckanu šunku, a zatim razbijte 5 jaja. Sve to radite na laganoj do srednjoj vatri. Dodajte i na kockice nasjeckan ili nariban sir, te začine. Miješajte do željene konzistencije, ja volim da se sir rastopi, a da jaja nisu do kraja ispečena, nego da ostanu svilenkasta. Sve u svemu, treba Vam svega desetak minuta. Ako uz to imate vremena napraviti svježu salatu i domaći kruh…!Divota!

Kako vi volite šparoge? 🙂


For golden spring frittata, you need:
bunch of wild asparagus
200 g of fine ham
100 gr Emmental / Gouda
5 eggs
salt, garlic powder, curry, turmeric and chili (optional)
In the pan, add a little butter or oil, then add  in the cleaned asparagus. Add them with the finely chopped ham and then break the 5 eggs. Do it on low to medium heat. Add diced and chopped or grated cheese and spices. Mix until desired consistency, I like the cheese melts and eggs that are not fully baked, but to remain silky. All in all, you need only ten minutes. If in addition you have the time to make a fresh salad and homemade bread …! Wonderful!
How do you like asparagus?

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s