Oda proljeću III. – Namaz od medvjeđeg luka/Wildgarlicpesto

Volim luk. Volim luk svih vrsta. Volim jednostavnost, slatkoću i ljutinu svestranog crvenog luka koji obogaćuje juhe, variva, bez kojega je nezamisliv pravi gulaš, čorba ili sarma, koji je sastojak klasike i nalazi se na tanjurima diljem svijeta kao svakodnevni ozbiljni starosjedioc svake kuhinje. Volim ljubičasti luk, blažeg okusa i svježine idealne za kiseljenje i salate. Volim mladi luk, koji najobična jela čini spektakularnim i posebnim, koji najavljuje proljeće i svečano i tradiconalno obilježava uskršnje blagdane. Volim, naravno, i bijeli luk, ili češnjak. Njega jednostavno obožavam na sve načine i u svemu. Svevremenski klasik. Volim i vlasac, koji se kao neki mali škakljivi imitator slatkoće i ljutine svojih srodnika veseli s proljećem. A isto tako, volim i medvjeđi ili divlji luk. Šumski luk, a njegova sezona je upravo ovo kratko vrijeme početka proljeća, još jedan pravi pravcati kralj porodice luka i vjesnik lijepih dana.

medvjedji2

I like onions. I love all kinds of onions. I like the simplicity, sweetness and anger versatile onions that richens soups, stews, without which it is unthinkable to have a real stew, soup or cabbage, which is a component of the classics and of plates around the world as an everyday native of any kitchen. I love purple onions,it’s flavor and freshness ideal for pickling and salad. I like onions, that conventional food makes a spectacular and special, which announces spring and solemnly and traditionally celebrated Easter holidays. I love, of course, and garlic, or garlic. I simply adore him in all ways and in all. Timeless classic. I love chives, which is like a little tricky imitator of sweetness and spiciness of their relatives looking forward to he sprong. Also, I like bear or wildgarlic.

The forrest garlic, announcing the spring,decorating the forrest and our menus.


Proljeće je vrijeme čišćenja, ponovnog rođenja i buđenja. Skloni smo proljetnim umorima, koje možemo ublažiti hranimo li se zdravo i sa smislom. Nije tajna kako je jesti sezonski odnosno hraniti se namirnicama koje upravo rastu u vašem podneblju, najbolja stvar koju možete učiniti za svoje zdravlje. A korištenje medvjeđeg luka upravo u ovo vrijeme izuzetno je dobro za čišćenje organizma, osobito kada je ono opterećeno zimskom i blagdanskom prehranom. Bogat je vitaminom C i karotenom,blagotvorno djeluje na krvni tlak, te snižava kolesterol. Naravno, kao i kod svake biljke i povrća, najbolje ga je koristiti svježeg. Ja ga obožavam, tako da si znam složiti integralni tost kojega natrpam zdravim sitnicama poput lanenih sjemenki, salate iz vrta i tu ubacim nekoliko listova medvjeđeg luka ako imam svježi. Okus mu je sličan češnjaku, dakle, prevladava jedan snažan i jak okus koji može obogatiti razna jela, osobito umake. Dakle, ako i vi volite biti zdravi, a drag vam je i luk u svim njegovim izričajima, preporučujem vam da nabavite ovog kralja proljeća i imate ga na raspolaganju tijekom cijele godine.

Međutim, da bi nam njegove blagodati dulje bile dostupne, potrebno ga je, na neki način, “konzervirati”. To činimo uz pomoć maslinovog ulja. Medvjeđi luk potrebno je naravno, po ubiranju, dobro oprati, a zatim malo posušiti u zdjeli. Zatim ga prebacite u blender i dodajte maslinovog ulja i miksajte. Možete nastaviti dodavatimaslinovo ulje, ovisno o željenoj gustoći. Spremite u sterilizirane staklenke i prelijte s malo maslinovog ulja, te držite u frižideru. Možete ga dodavati juhama, salatama, umacima ili mazati na tost ili krekere.Uistinu ima mnogo mnogo različitih načina korištenja i svi su odlični. Slobodno ga možete i zalediti.


Spring is a time of cleansing, rebirth and awakening. We tend to spring fatigue, which can be mitigated if we keep healthy and with a sense. It’s no secret that eating seasonal, the food that grows in this season in your climate, the best thing you can do for your health. A use of wild garlic at this particular time is very good for cleansing the body, especially when it is laden winter and festive meals. It is rich in vitamin C and carotene, has a beneficial effect on blood pressure and it lowers cholesterol. Of course, as with any plants and vegetables, it is best to use fresh. I love it, I even put it in my integral toast, filled with healthy small things like flax seeds, lettuce from the garden, and  a few leaves wild garlic if you have the fresh one. It has a very sharp, garlic kind flavour, and has also very health benefits.

However, to give us his blessings long been available, but it has, in some way, “conserve”. We do this with the help of olive oil. Wild garlic is necessary of course, after harvesting, wash thoroughly, then dry it in a little bowl. Then it into a blender and add the olive oil and mix. You can continue add olive oil, depending on the desired density. Store in sterilized jars and pour a little olive oil, and keep in the fridge. It can be added to soups, salads, sauces or smear on toast or bread. There are really so many many different ways to use it. You can also freeze it.

medvjedji

Ukoliko želite intenzivirati i zaokružiti okus, možete napraviti i pravi pesto.

 

50 gr parmezana

0,5 dcl  maslinovog ulja

150 gr medvjeđeg luka (tri šačice 🙂 )

40 gr badema

Ok, naravno da ovo nisam vagala. Nećete ni vi. Znate otprilike koliko to iznosi, a na kraju krajeva, sami birate konzistenciju i gustoću pesta koju želite. Ukratko, naribajte parmezan na sitni ribež. Možete dodati i malo limunove korice. Smiksajte bademe u blenderu na sitno, dodajte oprani medvjeđi luk i maslinovo ulje malo po malo, a na kraju i parmezan. Probajte pesto i prilagodite ga svom okusu. Naravno, treba biti vrlo intenzivan, koristi se u malim količinama, isto tako i juhama, paštama, u kuskus salati i umacima…načina je bezbroj, a isto tako, može se zalediti. A ni ne izgleda loše, zar ne? 😀

Cmok od kralja proljeća! 😉


If you want to step up and rounded flavor, you can make a real hub.

50 g parmesan cheese

0.5 ml olive oil

150 g wild garlic (three handful :))

40 g almonds

Okay, offcourse I didn’t measure it. Neither will you. You know about how much it is, but in the end, you choose the consistency and density of the pesto you want. In short, grate parmesan on a small grater. You can also add a little lemon zest. Put almonds in a blender, mix them finely, add the washed wild garlic and olive oil little by little, and finally the parmesan. Try the pesto and adjust it to your liking. Of course, it should be very intense, it is used in small amounts, in soups, pasta, couscous salad and in sauces … milion of ways, and  canalso be frozen. And it doesn’t look bad, right? : D

Kiss from the king of spring! 😉

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s