Granola Noisette za zdrava jutra

Obožavam lijena i duga jutra vikendom…kućom se širi miris pečenih lješnjaka i jake turske kave s cimetom, koju preplašim s kapljicom mlijeka i polagano ispijajam u pidžami iz svoje ružičaste šalice koju smo ja i B. kupili godinu dana prije u Latinskoj četvrti u Parizu, sjedeći na kauču dok Rudolf peče neke strašno grešne slastice na 24kitchenu, pomalo je zahladilo, pa se ogrnem i malenom mekanom dekicom i ne žurim nigdje…B. je sretan jer je doma i jer sam mu ja skuhala kavu pa se smiješka..sunce se jutrom izborilo za malo zlatnog sjaja kroz debele sive oblake koji prijete kišom…Didi i Delboy su to naravno iskoristili…dobro, Del naravno malo više, s obzirom da se popeo na stol u dvorištu i sunčao kako bi uhvatio što više sunca. Dok sam pravila kavu, B. se počeo smijati “pogledaj ga samo…daj mu molim te ponesi jedan koktel van”…Mali princ se uvijek pobrine za to da mu bude ugodno.


I love and long lazy weekend morning … there is a smell of roasted hazelnuts and strong Turkish coffee with cinnamon spreading around the house , i give my black coffee just a splash of milk and slowly drink it in  pajamas from my pink cup that  B. bought me a year ago in the Latin Quarter in Paris; sitting on the couch while Rudolf baked some terribly sinful sweets to 24kitchen; it is a bit colder, so I take a small soft blanket and enjoy not have to rush anywhere … B. is happy because he is at home, and I made coffee 🙂 ..the sun fought for a little golden glow through the thick gray clouds that threaten with rain … Didi and Delboy are of course take the best of it not raining yet… well, Del of course a bitmore , as he climbed on a desk in the yard  in order to catch as much sun. While I made coffee, B. began to laugh, “look at him … can you, please, take him a cocktail out” … the little prince is always sure to be comfortable.granola1

Tako divna jutra šteta bi bilo kvariti lupanjem lonaca i tava po kuhinji, pa je priprema domaće i zdrave granole koja može stajati mjesecima idealna ideja za zdrav i brz doručak za lijena i nježna jutra, kao i za ona zaposlena kada nemate vremena, a želite nešto zdravo i hranjivo. Ja sam ju već pripremala večer prije i ostavila preko noći da se hladi tako da nas je ujutro dočekao miris pečenih lješnjaka, kakaa i meda…divota.


It would be a shame to spoil such a beautiful morning banging pots and pans in the kitchen, so a homemade and healthy granola, which can stand for months, is a perfect idea for a healthy and quick breakfast for the lazy and gentle mornings, as well as to those busy when you do not have time and want something healthy and nutritious. I have it already prepared the night before and left overnight to cool so we were greeted in the morning with a wonderful smell of roasted hazelnuts, cocoa and honey … splendor.granola2

Kako se trudimo jesti zdravo, a u vrtu imamo dva lješnjaka, svekrva mi je dala ideju s jednom svojom granolom koju nam je donijela, pa sam iskušala nešto slično, promijenivši mjere i neke sastjke i izostavivši jaja, jer nisam bila sigurna koliko bi u tom slučaju mogla trajati, a radila sam veće količine kako bi ih spremila u posude i u ormarić. Granola je baš baš fina, a količinu meda (ili ako želite dodati i šećer) možete i povećati ako vam je moja verzija prezdrava. Međutim, uvijek možete dodati med kada budete dodavali i jogurt, tako da ni ne morate za prvi puta.

granola3

Za mjeru uzmite šalicu veličine klasične šalice za kavu ili jogurta. Od ovih mjera dobit ćete granole za jedan veliki pleh.

Sastojci:

3 šalice zobenih pahuljica (sitno mljevenih, ja uzmem one iz lidla)

1 i 1/2 šalice lješnjaka (zdrobljeni grubo)

1/2 šalice lanenih sjemenki (mljevene)

1/2 šalice sezama

1/2 šalice kakaa (nezaslađenog)

2/3 šalice kokosovog ulja (ili po izboru)

2/3 šalice meda ili nektara od datulja

opcionalno – tamna ili mliječna čokolada

U jednoj posudi izmiješajte kuhačom sve suhe sastojke. Kokosovo ulje možete lagano istopiti i u njega umiješati med.  Na veliki pleh stavite papir za pečenje. Pećnicu ugrijte na 180. Prospite na njega suhe sastojke, a po njima mokre. Dobro sve izmiješajte, poravnajte i stavite peći, miješajući svakih 5-7 minuta. Nakon 25 minuta granola je gotova i možete ju izvaditi iz pećnice. Ukoliko želite puniji i grešniji okus, istopite 200 gr milke noisette kako bi pojačali okus lješnjaka u granoli. Možete i koristiti manje čokolade i čokoladu za kuhanje ako želite zdravu varijantu. Toplo odmah prelijte i izmiješajte kako bi se čokolada dobro slijepila s granolom. Ohladite i spremite u posudu za žitarice koja je dobro zatvorena, tako spremljeno može stajati mjesecima.

*U posljednje vrijeme zapravo koristim nektar od datulja umjesto meda i smjesu ne pečem, nego stavljam na hlađenje u frižider na nekoliko sati, a zatim spremam. Prema ayurvedi, termički obrađen med je toksičan, zbog čega sam ga odlučila izbaciti iz ovakvih recepata. Osim toga, nektar od datulja mnogo bolje ističe čokoladni okus.


To measure, take a cup size classic coffee cups or yogurt. Of these measures, you will get granola to a large baking sheet.

ingredients:

3 cups oatmeal (finely ground, I take one from Lidl)

1 and 1/2 cup hazelnuts (crushed roughly)

1/2 cup flax seeds (ground)

1/2 cup sesame seeds

1/2 cup cocoa (unsweetened)

2/3 cup coconut oil (or optional)

2/3 cup honey

optional – dark or milk chocolate

In a bowl mix all dry ingredients with a wooden spoon. Coconut oil can easily melt and mix in the honey. On a large baking pan place some baking paper. Warm up the oven to 180 C. Pour on it the dry ingredients and the wet after them. Give it all a good mix, align and bake, stirring every 5-7 minutes. After 25 minutes granola is ready and can be removed from the oven. If you want a fuller and more sinful taste, melt 200 g Milka noisette to enhance the flavor of hazelnuts in granola. You can also use less chocolate and chocolate for cooking if you want a healthy approach. Warm and immediately pour the mix to the chocolate well bindes with granola. Cool and store in a container for cereals that is well sealed, so saved can stand for months.

granola4

Možete poslužiti i s mlijekom, iako ja najviše volim jogurt. Nekidan smo se penjali na Učku i to u vrijeme učkarskog sajma i tamo pronašli novi med, Kožul. Med je domaće proizvodnje i uistinu su svi fantastični, mi smo se odlučili za obični šumski s izrazito jakim okusom, te kremasti med s lješnjakom. Moram priznati da mi je to izuzetno drag u ovoj granoli. Volim dodati i kardamom i cimet u prahu, ili neko bobičasto voće. Ako jurite na posao, možete u maloj posudi ponijeti granolu, a na poslu skočiti po jogurt i svejedno imate zdrav doručak. Uvijek pazite na zdravlje, a ovo je tako divan način za to 🙂


You can serve with milk, although I prefer yogurt. The other day we climbed to Učka and at the time of the Ucka Fair and there find new honey, Kozul. Among the domestic production which were indeed all fantastic, we decided for plain forest with a very strong flavor, and creamy honey with hazelnuts. I must admit that it is extremely delicious in this granola. I like to add the cardamom and cinnamon powder, or some berries. If you’re on the hurry, you can bring in it a small bowl to work, and just go to buy some yogurtand still have a healthy breakfast. Always watch out for your health and this is an easy and delicious way to do it 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s