Azijska juha/ Asian comfort soup

Gledate li vi 24kitchen? Pratite li Anthonyjeve izlete u egzotične zemlje i s obožavanjem promatrate sve te silne dalekoistočne šarene smotuljke koje umače u tamne umake i halapljivo u jednom zalogaju stavlja  u usta? A tek njegov pogled dok se krijepi bistrim juhama koje liječe čak i njegove podočnjake, neprospavane noći i taloženje masnih slojeva fine domaće svinjetine i loše avionske hrane…Priznajem, zaista sam ljubomorna. Već sam se pomirila s time da, osim ukoliko ne posjetim neku dalekoistočnu zemlju, neću imati priliku kušati baš takve juhe, ali sam se odlučila pozabaviti time kako da stvorim okus najbliži tome, koliko je to u mogućnosti s obzirom na nedostatak pojedinih sastojaka. azijska-zdrava-juha-i

You are you 24kitchen? Do you follow Anthony’s trips to exotic countries watching all this mighty colorful rolls dipped in dark sauces and voraciously eaten in one bite? And yet his eyes while tasting soups that treat even him and his sleepless nights, fighting  layers of fat of fine homemade pork and bad airplane food …I must admit I am really jealous. I’ve made peace with the fact that, unless I visit an oriental country, I will not have the opportunity to taste just such a soup, but I decided to look into it to create a taste closest to it, as is the possibility, given the lack of certain ingredients.


Ono što je zajedničko tim juhama je uvijek izvrstan temeljac, puno zdravog zelenog povrća, harmonična kombinacija začina te kokosovo mlijeko. Tu je i jedan ili više proteina za snagu, te lagani ugljikohidrat u ruhu tjestenine poput rižinih rezanaca koji mogu biti zamijenjeni vermicellima ili tagliatellama. I sami ukrasi živih boja daju dodatne vitamine i teksturu samom jelu, obično je to kakvo samoniklo začinsko bilje, mladi luk i sezam.

Međutim, nikako nemojmo zaboraviti na činjenicu da dobra juha započinje dobrim temeljcem. A u ovome slučaju, osim temeljca, izuzetno nam je bitna i pasta kojom ćemo ga “podmazati”.

Sastojci:

Temeljac:

pileće kosti (leđa, krila…)

3 lovorova lista, istučena limunska trava (ako ju slučajno nađete kod nas)

3 režnja češnjaka

1 luk

1 žličica soli

Od ovih sastojaka na tihoj vatri napravite pileći temeljac. Nakon sat vremena odvojit ćete sve sastojke od temeljca.

Pasta:

3 mlada luka

1 paprika

10 režnjeva češnjaka

komad đumbira (veličine palca)

pola čilija

svežanj korijandra (zamijeniti peršinom, vlascem, mentom)

1 žlica kokosova ulja

psrtohvat soli

1/3 žličice mljevenog korijandra, 1/2 kurkume ili curryja

Od ovih sastojaka napravite pastu koristeći mužar ili blender.

Dodaci:

razno kuhano povrće:

ljubičasti luk

poriluk

mrkva

šparoge

brokula, cvjetača…

špinat ili blitva

i još:

200 ml kokosovog mlijeka

azijska-zdrava-juha-iiPastu stavite u lonac i uključite lagano vatru. Kada se mirisi posve otpuste, dodajte povrće narezano na žilijen ili tanke ploške – luk, poriluk i mrkvu. Zatim dodajte čisti temeljac u lonac. Pustite da kuha 20-ak minuta. Dodajte zatim mekano povrće. Dodajte i kokosovo mlijeko. Kuhajte još 10-ak minuta. Kušajte i dodajte soja sos po potrebi. U međuvremenu ste na tavici pripremili

protein:

piletina na kockice ili kozice  u marinadi od đumbira, meda, češnjaka i soja sosa – kratko peći (piletina na laganoj vatri, 10-ak min, a kozice na jačoj – 2 min) i staviti sa strane.

Pašta:

kineske rezance od riže pripremite tako da ih savite u duboku zdjelu i prelijete vodom te pustite da stoje barem 4 minute. Kasnije ih procijedite.

svježi dodaci:

sok limuna, vlasac, mladi luk, mlada rotkvica, korijandar, peršin, svježi mladi špinat…sezam po želji

U duboke posude za juhu stavite malo rižinih rezanaca, dodajte piletinu ili kozice te prelijte juhom, a zatim pospite svježim dodacima – vlasac, sezam, rotkvice, svježi špinat. U svaku zdjelicu obavezno stavite po dvije žlice soka od limuna.

10307172_548991981909329_50090914256649931_n

ingredients:

stock

chicken bones (back, wings …)

3 bay leaves, lemon grass beaten (if they happen to find yourself with us)

3 cloves garlic

1 onion

1 teaspoon salt

From these ingredients over low heat make chicken stock. After an hour you will set aside all the ingredients of the foundation.

Paste:

3 spring onions

1 pepper

10 cloves garlic

piece ginger (the size of your thumb)

half a chilli

bunch cilantro (substitute parsley, chives, mint)

1 tablespoon coconut oil

salt

1/3 teaspoon ground coriander, 1/2 turmeric or curry

From these ingredients make a paste using a mortar or blender.

various cooked vegetables:

purple onion

leek

carrot

asparagus

broccoli, cauliflower …

spinach or chard

and more:

200 ml of coconut milk

Put the pasta in the pot and turn on the light fire. When the odors completely released, add the vegetables cut into julienne style or thin slices – onions, leeks and carrots. Then add to the pot clean foundation. Leave to cook for 20 minutes. Add then the soft vegetables. Add the coconut milk. Simmer another 10 minutes. Taste and add the soy sauce, if necessary. In the meantime you have to prepared pan

protein:

diced chicken or shrimp in a marinade of ginger, honey, garlic and soy sauce – a short bake (chicken on low heat, about 10 minutes, and shrimp on stronger – 2 min) and put aside.

Paste:

Chinese rice noodles prepared so that they curl into a deep bowl and pouring water and let it stand for at least 4 minutes. Later them strain.

fresh additions:

lemon juice, chives, scallions, young radish, coriander, parsley, fresh baby spinach … sesame seeds, if desired

In deep bowl of soup put some rice noodles, add chicken or shrimp and pour the soup and sprinkle with fresh additions – chives, sesame, radish, fresh spinach. In each dish Always put two tablespoons of lemon juice.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s