Novogodišnji keksi – New Year Cookies

Ne možemo očekivati od Djeda Mraza da svake godine jede iste kekse, zar ne? A i s obzirom da nas je ove godine sve svladala bolest, keksići dobro dođu za umakanje u litre i litre čaja kojega smo svi pili… neki od nas prije nove godine, a neki poslije…ja sam uspjela izdržati doček i spremiti lijepi blagdanski stol (manje je bio lijep jer mi B. nije dopustio da ga ukrasim svojim šalom (kako će gosti znati da je to šal?!:) zapaljivim svijećama, a imala sam i super ideju kako ukrasiti zidove uz pomoć lampica… 😉 Tako da smo imali pravi Andrija i Anđelka trenutak, dok ja nisam shvatila da je Anđelkina ideja bila glupa nakon što sam sišla sa stolice i shvatila da se pod A) vidi da su lampice pričvršćene izolir trakom i pod B) da izolir traka ne izvršava svoju funkciju 😉

novag

Na stolu su se nalazili pladanj koji je napravio B. (mislim da pogađate koji je to ;)), slana torta s korama od blitve i kremom od tune, pileći kroketi od bechamel umaka i mladog luka, češnjakovi čvorići koje je radila seka, sushi od lososa i avokada i korpice od pilećih jetrica s mojom marmeladom od rajčica za koju su skoro svi rekli da je bila top! Nije baš bilo vremena za ljepše slike, pa je to to za sada. Ah da,i cheesecake s lemon curdom! 😉

Nakon vatrometa sam se i ja potpuno razbolila, tako da sam goste kući poslala site, s lunch paketom i virusom 😉

No, zapravo kada ono najgore prođe, i nije tako strašno biti bolestan. Jedina prilika kada se možeš razmaziti čajevima, knjigama, dekicama i (kad počneš ponovno jesti) slasticama uz čaj i neograničenom količinom Rudolfa i Prijatelja na televiziji. S obzirom da smo još bolesni i pijemo mnogo čaja, nedostaje mi nešto za umakanje, pa sam  odlučila ponovno napraviti ove divne keksiće i podijeliti ih s vama. Prhki, ali mekani,divni keksići s iznenađenjem od limuna.

keksi3

SASTOJCI:

Keksi:

220 gr brašna (ja koristim pirovo, a ako birate obično, uzmite oštro brašno)

100 gr popečenih mljevenih badema

100 gr maslaca sobne temperature

100 gr šećera u prahu (sameljem svoj vanilin šećer)

1 jaje

Punjenje:

2 limuna

2 jaja

80 gr maslaca

150 gr šećera

keksi4

Maslac obavezno izvadite ranije i čekajte da omekša. Izmutite ga mikserom sa šećerom u prahu, a zatim dodajte jedno jaje. Obično koristim svoj vanilin šećer, to daje divnu aromu i cijela kuća miriše na vaniliju i bademe dok se keksići peku. Prosijte brašno i bademe lagano u smjesu i spojite uz pomoć špatule te završite ručno. Umotajte u prozirnu foliju i pustite tijesto da se odmori pola sata. Ovakvo tijesto možete čuvati u frižideru i nekoliko dana, ali i zalediti.

keksi2

Kada ste spremni za pečenje uključite pećnicu na 180 C. Izvaljajte tijesto na debljinu koju želite i odvajajte male kekse s čašom ili kalupima. Redajte na pleh (bit će vam dovoljno smjese za dva pleha) i pecite 8-9 minuta. Izvadite ih van dok su još blijedi, tako će vam biti mekši i prhkiji. Čim počnu malo hvatati boje sa strane, dobit ćete nešto drugačiju teksturu keksića, stoga pazite. Ja sam fan ovih strašno prhkih i mekanih.

keksi1

Kako bi napravili punjenje od limuna, na paru stavite vatrostalnu zdjelu i kuhajte u njoj sve sastojke, miješajući pjenjačom dok ne dobijete teksturu pudinga. Ulijte u sterilizirane staklenke i čekajte da se ohladi, a zatim zatvorite. To punjenje možete koristiti kako bi spajali keksiće i osigurali se dodatnim C vitaminom. Ako ne volite limun uvijek kekse možete spajati nutelom ili nekom kremom po vašem izboru ili ih papati bez punjenja. U svakom slučaju, iskoristite vrijeme da se malo razmazite s ovim finim keksićima! Svima sve najbolje u novoj godini, puno zdravlja, jer zdravlje je najvažnije, mnogo ljubavi, jer ljubav je ono što nas pokreće, sreće, jer uz nju sve lakše ide i finih zalogaja, jer oni nam začinjavaju život kada smo sretni i vesele nas kada smo tužni!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s