Zdravi kruh sa sjemenkama

Koliko li je dijeta otpočelo ove nove godine, pitam se… 😀 i naša nova zdrava prehrana je otpočela, ne baš od nove godine, ali, od ponedjeljka! 😉

U posljednje vrijeme mnogo sam se posvetila pripremi doručka kao najvažnijeg obroka u danu kojega ja i dalje nekako prekačem (nemojte nikome reći 😉 )…sada sam najozbiljnije odlučila redovito doručkovati jer uviđam da, kada god razgovaram s ljudima koji su smireni, fit i zdravi, to su ljudi koji imaju divnu naviku da, čim otvore oči, odlaze do frižidera. Kako su stvorili tu divnu naviku?!?mixsjemenke

Nemam pojma kako ću odoljeti mirisu pržene turske kave i krenuti najprije na doručak, ali navodno bi tako trebalo. Ah joj.

Osim toga, dok se probudite, spremite za posao, eventualno napravite jogu…tako malo vremena preostane za doručak!

Stoga sam manjak vremena  odlučila nadoknaditi razmišljanjem unaprijed. U jednoj staklenoj posudi napravila sam “svenamjenski  mix” sjemenki, orašastih plodova i žitarica koji može poslužiti kao osnova za zobenu kašu s mlijekom ili zelenim čajem uz dodate voća, možete ga koristiti kao dodatak juhama ili kao bazu za zdravi kruh sa sjemenkama.

Svenamjenski mix: 

2 šalice zobenih pahuljica

1/2 šalice badema

1/2 šalice lješnjaka

1/2 šalice sezama

1/2 šalice lanenih sjemenki

1/2 šalice bundevinih i suncokretovih sjemenki

Stavite polovicu sastojaka u blender i sitno sameljite. Zatim ostatak sjemenki i plodova gurbo sameljite, ali ostavite jedan mali dio zobenih pahuljica koje ćete ubacite nesamljevene. Izbor orašastih plodova i sjemenki zapravo je potpuno na vama – vodite se time da vam omjer zobenih pahuljica i ostalih sjemenki bude otprilike 40:60, a i 50:50 je isto tako u redu. Staklenka sa sjemenkama može stajati danima, a vama krati vrijeme. Mješavina je bogata vlaknima, omega-3 masnim kiselinama i cijelim spektrom vitamina, a osim toga sadrži i daleko više proteina nego bilo koji dizani kruh s bijelim brašnom. No dobro, nema bolje hrane za dušu od mirisa prave pečene pogače koji se širi iz pećnice, ali mislim da smo si dali dovoljno oduška s hranom za utjehu posljednjih dana ;)… a i ovaj zdravi kruščić  širi divne mirise popečenih (zdravih!) sjemenki 🙂

kruhzdravi

Proteinski kruh sa sjemenkama (za mali kruh, kalup 20cm)

Mokri sastojci: 

300 gr svježeg sira (ili manje jogurta ili kiselog vrhnja)

2 jaja

žlica maslinovog ulja

Suhi sastojci:

175 gr mješavine pahuljica sa sjemenkama

jedna žlica integralnog brašna (po potrebi)

+ žličica soli

kruh

Mokre sastojke izmutite mikserom ili pjenjačom, a zatim dodajte suhe. Smjesa će biti prilično gusta, pa ju utapkajte špatulom u kalup premazan maslinovim uljem i prekriven suncokretovim sjemenkama – to će osigurati da se sjemenke zalijepe za donju polovicu kruha. Gornji polovicu pospite sezamom ili sjemankama po želji. Pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici na 180 C najmanje 40 minuta ili dok kruh ne dobije finu tamnu koricu. Zamotajte u krpu i čuvajte svježinu i do 3-4 dana. Za veliki kruh jednostavno poduplajte smjesu, uzmite veći kalup i pecite dulje po potrebi.

Ideje za za zdrave dodatke zdravom kruhu: dodatni proteini jaja, divna gorka rikola i zdrave masnoće iz avokada – za idealan početak dana!

kuh

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s