Zelene pločice

matcha

Lutajući bespućima virtualnoga svijeta ne mogu ne uočiti sveprisutnost, eleganciju i atraktivnost hrane zelene boje. Pa se onako, kao malo dijete, veselim vidim li neku lijepu zelenu poslasticu koja me raduje baš stoga jer ne bi trebala biti zelena! A zelena je od najpopularnijeg superfooda prošle godine – matcha praha.

Matcha prah ima izuzetno veliku nutritivnu vrijednost, sadrži mnoge vitamine; primjerice A, B6, C; razne minerale; kalij, cink i magnezij. To prah japanskog zelenog čaja koji ima oko četiri puta jače djelovanje od kofeina, ali nema negativnih posljedica poput lupanja srca kao što je to slučaj s kavom. Osim toga, snažan je antioksidans odličan za detoksifikaciju organizma i pomaže pri mršavljenju.

Može se koristiti u smoothiejima i jutarnjim sokovima:

banana, jabuka, 2-3 kivija, stapka celera, šačica blitve ili špinata, pola žličice matcha praha, 2 žličice chia sjemenki, žlica meda, malo mente – izblendati dok ne bude posve glatko, dodati led ili vodu prema potrebi.

Može se koristiti kao jutarnji napitak umjesto kave:

1 žličica maca praha, 1 žličica matcha praha, 2 žličice gorkog kakaa, malo kokosovog ulja (opcionalno), 2 žlice nektara od datulja (meda po želji) – provrelu vodu uliti sa svim sastojcima u blender, a zatim preliti u šalicu i piti vruće.

A možete napraviti i zelene energetske pločice koje, kada ih sami pripravite, isto kao i s granolom, dobivate daleko više za svoje tijelo,  a isto tako izbjegavate skrivene šećere koji se u kupovnima uvijek nalaze.

Priprema je zapravo vrlo jednostavna, treba tek malo strpljenja i volje za nabavku namirnica.

matcha2

SASTOJCI: (mjera  – velika šalica za kavu)

1 šalica indijskih oraščića (ili drugih orašastih plodova)

1/2 šalice badema

1/2 šalice kokosa

1/2 šalice chia sjemenki

1/4 zobenih pahuljica

1/2 šalice kokosovog ulja

2/3 šalice meda

2 žličice matcha praha

malo himalajske soli, malo cejlonskog cimeta i/ili đumbira

Sve sastojke vrlo stino samljeti, a zatim prebaciti na lim obložen papirom za pečenje. Dodati med, kokosovo ulje i začine, izmiješati, a zatim dobro utapkati tako da preklopite drugim dijelom papira za pečenje. rezati na pločice željene veličine (treba napomenuti da su pločice zasitne), a zatim preklopljeno papirom staviti u hladnjak na barem sat vremena da se smjesa dobro stisne. U frižideru mogu stajati i desetak dana, vjerojatno i dulje, ali ne vjerujem da će izdržati 🙂matcha3

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s