Ayurvedski kitchari – najzdraviji obrok na svijetu

Što biste o sebi rekli, jeste li vatra, zemlja ili vjetar? Prema ayurvedskoj, reći ću, filozofiji, jer je ona više od pomodne alternativne medicine kakvom se danas percipira, svaki čovjek dio je svijeta oko sebe i svoje okoline, što nije tajna, ali često zaboravljamo da to znači i da je taj svijet dio njega. Nositelj je osnovnih elemenata koji čine život – doša, a znanje o životu (što u prijevodu znači ayurveda) čini ga potpunim tražeći sklad tijela i duha, emocija i intelekta. Kod svakog čovjeka prevladava jedan od temeljnih elemenata, što značajno utječe na njegove potrebe i način na koji funkcionira – nježnim, tankim i kreativnim vatama odgovara toplina, slatkoća i rutina, iako ih vjetar u njima nagoni da često iz nje ispadaju; čvrstim, harmoničnim, stabilnim i smirenim kaphama odgovara mnogo zelenog povrća, ljutih začina i minimalne količine masnoga i slatkoga kako se ne bi previše uljuljale u svoju sigurnost; a vatrene i oštre pitte trebale bi izbjegavati ljuto kako se ne bi zapalile. Primjećujete li obrazac? Stvar je u skladu i ravnoteži.

kitchari1

Kitchari se smatra najuravnoteženijim ayurvedskim obrokom koji odgovara svim došama – bazičnom receptu uvijek se može dodavati povrće koje odgovara svakoj pojedinoj doši.

Osnovne namirnice su basmati integralna riža skuhana s crvenom lećom ili mungo grahom, uz obavezne tople ljekovite začine: kurkumu, korijandar i kumin – koji djeluju protuupalno i utječu na jačanje probavne vatre. Preporučuje se za vrijeme i nakon bolesti, na prijelazima godišnjih doba, u kurama za detoksifikaciju (od 1-7 dana – ovisno o došama) ili jednostavno kada vam je potrebno nešto okrepljujuće i hranjivo.

SASTOJCI:

Osnovni recept

1 šalica integralne riže

1 šalica crvene leće (ili mungo graha)

1 žličica himalajske soli (ili obična, po želji)

1 žličica kurkume i korijandra

1/2 žličice kumina, đumbira, češnjaka u prahu, harise ili čilija

2 žličice masnoće (gheeja, kokosovog ulja ili maslinovog ulja – vatama odgovara više masnoće)

cca 6 šalica vode ili temeljca od korijena šparoga (ili povrća po želji)

Dodaci:

1 luk

svežanj šparoga

sitno sjeckana mrkva i grašak

1 cikla, 1 žuta mrkva, 1 korijen celera

4 žlice kokosovog vrhnja/mlijeka

kitchari3

Na masnoći kratko prepržiti začine i luk. Dodati rižu i leću i mrkvicu i zasuti vodom ili temeljcem od šparoga. Poklopljeno kuhati uz povremeno miješanje oko 35 minuta. Dodati grašak,  nakon 5 minuta i šparoge te kokosovo vrhnje (tvrdi dio koji se odvoji od mlijeka). Za 5-6 minuta ugasite vatru, aprije toga kušajte odgovaraju li vam svi začini i nedostaje li nešto. Ako pripremate prvi puta, možda je bolje ne pretjerati sa začinima na početku, pa ih dodavati u ovoj fazi. Nikako ih nemojte preskočiti jer imaju veliku vrijednost u ovom obroku.

Povrće možete dodavati po želji, a ja navodim svoj recept – vatama odgovara korijenasto povrće koje ih povezuje sa zemljom. Za dodatnu teksturu i okus odlučila sam od cikle, žute mrkve i korijena celera napraviti čips – vrlo tanke ploške posolite himalajskom solju, dobro raširite na plehu i pecite oko 15 minuta u pećnici ugrijanoj na 150 C. Pittama odgovara razno (hladno) povrće, a kaphama zeleno poput kelja i raštike.

kitchari2

Kada je gotov, zlatni kitchari pospite čipsom od povrća i nasjeckanim svježim vlascem.

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s